Leeds, Anglia
   
| Leeds | Várostörténet | Gazdaság | Turizmus és látványosságok | Közlekedés | Kultúra | Sport | Galéria | Térkép |
Kultúra


Leedsvilagvarosai.hu on Facebook

Múzeumok:

Leeds legújabb múzeumát, a Leeds City Museum-ot 2008 augusztusában nyitották meg a Millennium téren. Az előző városi múzeum a Central Könyvtár épületében volt és a Leeds City Museum nyitása előtt pár éve zárták be. Az Abbey House Museum a viktoriánus kori Leeds művészetét mutatja be. Az Armley Mills Industrial Museum, egy ipari múzeum, ami a világ legnagyobb gyapjúfeldolgozó üzemét mutatja be és láthatunk még ipari gépeket, valamint régi mozdonyokat. A Thackray Museum a St James’s kórházban található és egy kórházi múzeum. Olyan érdekes témákat dolgoz fel, mint a gyógyszerek történelme, a viktoriánus korok egészsége, és a biztonságos szülés. A Leeds Art Gallery 2007-ben újra megnyitott, és sok új értékes galériával bővült ez a művészeti múzeum.

Leeds City Museum
Leeds City Museum (Foto: flickr by erasmusa)


Történelmi emlékhelyek:

Az Aire folyó mentén találhatóak a Kirkstall kolostor romjai, amik a 12. századból maradtak vissza. Az épület magába foglal egy kisebb múzeumot is. A város központjában van, a Newsam Templom, amit a 16. században építettek. A különlegessége, hogy tartozik hozzá sok kert. 1922 óta a város tulajdona. Az épület a jakobinus építészet egyik legfontosabb emléke. A városnak sok parkja van, ezek közül sokban nagy rendezvényeket is tartanak. A Roundhay Parkban számos koncertet tartanak, akárcsak a Bramham Parkban és a Newsham Templom parkjában. A Roundhay Park egyébként Európa egyik legnagyobb parkja és közel egymillió ember látogatja évente. Olyan előadók léptek már fel itt mint, a Rolling Stones, Michael Jackson, Madonna, Robbie Williams és az U2.

Fesztiválok:

Leeds híres a fesztiváljairól. Itt rendezték meg 1996 és 1998 között a V Fesztivált, amit azóta Staffordshire rendez. 2000-ben és 2006-ban Leeds volt a BBC Radio 1 Love Parade nevű show-jának helyszíne. 1999 óta rendezik meg a Leeds-i Fesztivált minden augusztusban, a Bramham Parkban. A két napos O2 Wireless Fesztiválnak a Harewood House ad otthont.


Leeds Art Galery
Leeds Art Galery (Foto: flickr by Pigsaw)


Éjszakai élet:

Leeds-ben nagyon nagy a diákélet és a városnak rengeteg kocsmája, bárja, nightclub-ja, étterme van. Ezek közül a legnépszerűbbek a: New Roscoe, Joseph’s Well, The Brudenell Social Club, The Wardrobe. A klubélet fővárosa Leeds. Számtalan szórakozóhelye közül az egyik legismertebb a nemzetközileg is ismert Orbit volt pár éve. Leeds legnagyobb diszkói az Oceana, a Discotheque by Gatecrasher és a Club Mission.
Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use