Leeds, Anglia
   
| Leeds | Várostörténet | Gazdaság | Turizmus és látványosságok | Közlekedés | Kultúra | Sport | Galéria | Térkép |
Sport


Leedsvilagvarosai.hu on Facebook

A város híres sportéletéről és minden nemzeti sportban képviselik csapatok. A Yorkshire County krikett klub, a Leeds Rhinos Rugby League futball csapat és a Leeds Carnegie Rugby Union futball klub a Headingley stadionban játszanak. A város leghíresebb sport egyesülete azonban a Leeds United AFC, és stadionja az Elland Road.


Labdarúgás:

A többi brit nagyvárossal ellentétben Leeds-nek csak egy labdarúgó csapata van, a Leeds United, amelyet 1919-ben alapítottak. Don Revie menedzser irányítása alatt az angol foci egyik legmeghatározóbb csapata voltak. Az 1960-as években és az 1970-es évek elején háromszor nyertek bajnokságot, egyszer FA Kupát és Ligakupát, valamint kétszer Fairs Kupa győztesek lettek. Revie távozása után a csapat visszaesett és nem nyert semmilyen jelentősebb trófeát, egészen 1992-ig, amikor Howard Wilkinson a Premier League megalapítása előtti utolsó évben bajnoki címig vezette őket. A következő évek pénzügyi nehézségei miatt a csapat visszaesett és 2004-ben kiestek az első osztályból, ahova, azóta sem sikerült visszajutniuk.

Leeds United
Leeds United (Foto: flickr by moonpie)


Rugby League:

A Leeds Rhinos jelenleg a legjobb Rugby League-s csapat Leeds-ben. Hazai mérkőzéseiket a Headingley stadionban játszák és a Super League-ben szerepelnek. Bajnoki címek tekintetében a liga történelmének három legerősebb csapat közé tartoznak. 2007-ben második helyen végeztek, de a nagydöntőben megverték a St Helens együttesét, és ezzel a Super League bajnokai lettek. Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb csapata.

Rugby Union:

A Leeds Carnegie Leeds másik jelentős rugby csapata. 2007-ben nevet változtattak, miután felvásárolták a csapatot, és az felvette az egyetem kollégiumának, a Carnegie College nevét. A Guienness Premiership-ben játszanak, ami a legmagasabb osztály. A csapat első trófeáját 2005-ben nyerte, amikor megnyerte a Powergen Kupát.


Leeds United Ladies
Leeds United Ladies (Foto: flickr by smudger888)


Női labdarúgás:

A Leeds United LFC a város legjobb női csapata és a legmagasabb osztályban játszik Angliában. A legutóbbi szezonban ötödik helyen végeztek. A csapat Tadcaster-ben játsza hazai mérkőzéseit. Leeds másik csapata a Leeds City Vixens, csak a harmadik ligában szerepel. A 2007-es szezonban második helyen végeztek, és épphogy csak lemaradtak a feljutásról.

Atlétika:

A Leeds City AC Észak-Anglia legnagyobb és legsikeresebb klubjaihoz tartozik. A legjobb férfi atléták innen kerültek ki az országban. Az ezredforduló óta a csapat sosem végzett a negyediknél rosszabb helyen, 2003-ban, 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban meg is nyerte a bajnokságot.
Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use